Учените фиксираха появата в САЩ на няколко случаи на лайшманиоза — паразинта болест, която причинява буквално загниване на тялото и разпадането му на части. Болестта е пренесена в Америка от Ирак и Афганистан, се казва в статията, публикувана в списание Clinical Infectious Diseases.

 

«Освен военнослужещите от Ирак и Афганистан, лайшманиозана е разпространена и сред екотуристите, пътешестващи в Централна и Южна Америка. Кожната и слизеста форма на болестта довежда до появата на язви, а нейната вътрешна форма е смъртно опасна, затова своевременната диагностика и правилната стратегия при лечението е жизнено важно за вас», — това казва Наоми Аронсон от Военно-медицинския университет в Бетесд, САЩ.

 

 

 

 

 

 

 

През април миналата година в световните средства за масова информация започнаха да се разпространяват съобщения за тайнствена «болест на джихадистите», разпространена сред жителите на тези части на Сирия, които са били окупирани от силите на Ислямска държава- екстремистката групировка, забранена в Русия.

 

Болестта, според очевидци, причинява на заразения човек гниене на тялото в буквалния смисъл на думата, процесът започва от лицето.

Лабораторные исследования
Медиците имат две предположения относно това, в какво се изразява епидемията — причинителите на болестта са стрептококи от група А, предизвикващи некроза, както и едноклетъчни паразити-лайшмании, които се разпространяват от мухите и комарите.
Причината за тяхното разпространение, както считат учените, е това, че бойците от ИДИЛ оставят телата на жертвите си да гният на улицата, без да ги заравят, което съдейства за размножаването на мушиците и микробите и пр.

Болестта е смъртоносна за нейните носители, което подтиква медиците да търсят възможности за защита на населението на Близкия Изток от тази инфекция.

 

Понастоящем, според оценка на редакцията на списанието, PLoS One, няколко хиляди човека в зоната на конфликта са носители на болестта.

 

Аронсон и нейните колеги твърдят, че в последните месеци на територията на Тексас и Оклахома няколко човека са потърсили помощ, защото са имали симптоми, напомнящи лайшманиоза.

 

Това накарало учените да проучат възможните източници на проникване на инфекцията на територията на Северна Америка, където мушиците и комарите, които разпространяват болестта, не се срещат.

 

Световната здравна организация съобщи, че в Афганистан свирепства опасна инфекция

 

 

Както показва анализът на учените, клетките на лайшманиозата от тъканите и кръвта на болните създават тези паразити само в 2 кътчета в света — Близкия Изток, където са разпространени представители на вида  Leischmania tropica, и техните латиноамерикански братовчеди —  Leischmania braziliensis и Leischmania guyanensis. Съществуват още около 20 вида от този паразит, живеещи в Африка и Южна Америка.

 

Източниците на инфекцията в дадения случай се различават — в Близкия Изток, както твърдят учените, се заразяват главно военнослужещите от армията на САЩ, които контактуват с телата на загиналите от тази болест, а в Южна Америка — туристи-любители на дивата природа.

 

Лечението и диагностиката на всички видове на лайшманиозата се различават, което трябва да се отчита от лекарите.

 

Авторите на статиите препоръчват на туристическите агенции да съветват клиентите си да ползват средства срещу насекоми по време на пътуванията си из Бразилия и други региони на Южна Америка, а при наличието на най-малки признаци на болестта да търсят помощ от лекари.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;