Международният наказателен съд обвини Пентагона и ЦРУ във военни престъпления в Афганистан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прокурорът от Международния наказателен съд Фату Бенсуда има основания да предполага, че ЦРУ и американските войници в Афганистан са виновни за военните престъпления там.

Здание Международного уголовного суда в Гааге, Нидерланды

«Достъпната до момента информация дава резонни основания да се твърди, че по време на разпита на задържаните ….членове на въоръжените сили на САЩ и американското Централно разузнавателно управление (ЦРУ) са прибягвали до методи, които, според мнението на комисията, са военни престъпления, в това число изтезания, оскърбление на достойнството на личността и насилие», отбеляза прокурорът в ежегодния си отчет, касаещ предварителното разследване.

 

В документа се споменава за предполагаеми военни престъпления, извършени от военните на САЩ в периода от май 2003 до януари 2015 г. срещу най-малко 61 човека, при това се уточнява, че голяма част от престъпленията биха могли да са извършени през 2003-2004 г.

Отбелязва се също, че сътрудниците на ЦРУ, както се предполага, са изтезавали, действали са неправилно с 27  задържани на територията на Афганистан и в други страни-членки на МНС (а именно Полша, Румъния и Литва) в периода от декември 2002 г. до март 2008 г.. Както и в случая с американските военни, болшинството предполагаеми престъпления на МНС се отнасят до 2003-2004 години.

«Предполагаемите престъпления не са били просто лошо поведение към няколко отделни личности. Престъпленията представляват част от одобрени методи на разпит с цел получаването на «достоверни разузнавателни данни от задържаните», — се казва отчета, подчертаващ, че използването на такива методи по-късно е било преустановено.

Американские солдаты к северу от Кабула, Афганистан. Сентябрь 2007
По-рано източник от МВнР на Русия заяви, че в Москва приветстват намеренията на Международния наказателен съд да започне разследване на вероятните военни престъпления в Афганистан, за извършването на които са заподозрени военните от САЩ.

САЩ въведоха войската си в Афганистан през 2001 година за сваляне на режима на групировката «Талибани» и за борба с терористите от «Ал Кайда», които се укриваха в страната. Първоначално се планираше войската напълно да бъде изведена през 2014 г., но настоящото ръководство на страната помоли там да бъде оставен част от контингента за помощ на местните сили за сигурност.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

Зареждане ...