Както и се очакваше, на президентските избори в Молдова победи кандидатът, който открито заемаше проруска позиция — бившият министър на икономиката Игор Додон, пише Le Monde. Според първите резултати, получени в неделя вечерта, лидерът на молдовската Партия на социалистите е получила 56,5% от гласовете, срещу — 43,5%  от гласовете, получени за проевропейски настроената съперница Майя Санду.

 

Независимо от това, че в началото на своята политическа кариера Додон е за сближаване между Молдова и ЕС, сега той има намерение «бързо» да проведе референдум по въпроса за «геополитическата ориентация» на страната, който референдум може да постави под съмнение споразумението за асоцииране между Брюксел и Кишинев, подписано в края на 2013 г., съобщава изданието.

 

Освен това, политикът, който е и президент на молдовската Федерация по шахмат, вижда във Владимир Путин пример за подражание, иска «да въведе ред» в страната си и да защитава «традиционните ценности», отбелязва  Le Monde.

Впрочем, макар новият президент и да разполага с необходимите лостове, за да удари процесът на евроинтеграция, много политолози се съмняват, че Москва ще поиска да налива средства в Молдова, отчитайки, че тя и без това ще трябва да финансира Приднестровието, се казва в статията.
Самата победа на Додон в Молдова, точно както и победата на другия проруски кандидат в България, стана гръм от ясно небе за Европа и ново предупреждение за Брюксел .
Резултатите от президентските избори говорят за това, че народите на тези страни са разочаровани от Европейския съюз, макар Молдова в продължение на дълги години да се считаше за източния партньор на ЕС.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;