Телефонният разговор между президента на Русия Владимир Путин и избрания президент на САЩ Доналд Тръмп ознаменува «нова ера» в американо-руските отношения и предизвика откровена паника сред лидерите на ЕС, пише Daily Express.

Избранный президент США Дональд Трамп во время выступления в Нью-Йорке. 9 ноября 2016

Според думите на Тръмп, той лично ще следи двете по-рано конкуриращи се свръхдържави да успеят да започнат конструктивно сътрудничество. По време на разговора републиканецът също е обещал по-тясно взаимодействие с руския лидер по международните въпроси, а с това вече е обозначил значителното затопляне в отношенията между Москва и Вашингтон, отбелязва изданието.

 

Този телефонен разговор, който носи, както по всичко личи, топъл и примирителен характер, доказва, че Русия окончателно е излязла от сянката и в момента заема водещо място на международната арена, подчертава авторът на статията.

 

Подобно развитие на събитията не може да не безпокои Брюксел, който все повече се страхува, че новата американска администрация ще изтласка европейската политика на заден план.

 

Лидерите на ЕС разбират, че укрепването на връзките между Москва и Вашингтон не предвещават на привържениците на антируската линия нищо добро, пише изданието

Кандидат в президенты США Дональд Трамп. Ноябрь 2016

Най-очевидните страхове на Брюкел се виждат от нападките на ЕС срещу Тръмп, които се засилиха след обявяването на резултатите от американските избори.

 

Например, председателят на Еврокомисията Жан-Клад Юнкер заяви, че избирането на магната на поста държавен глава на САЩ «представлява заплаха за глобалната сигурност».

 

Впрочем, ЕС трябва да се подготви за най-лошото: ако САЩ съвсем скоро след встъпването на Тръмп на длъжността президент промени официалната позиция за Крим, то в отношенията между Вашингтон и Брюкел ще настъпи труден период, завършва авторът на статията.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;