«Свидетели сме на двойката генерал Радев и Илияна Йотова. Това е решение на българския избирател. Българският гласоподавател и данъкоплатец удари шамар на управляващите. Избирателите просто искаха да свестят ГЕРБ и самия Борисов чрез президентската институция», — заяви политолога Татяна Буруджиева.

Ето какво сподели още тя:

 

«Мажоритарни победи без подкрепа на партии няма, но мажоритарната победа е мажоритарна победа. Това е победа на двойката генерал Радев и Илияна Йотова. Най-важното, това е решение на българския избирател да удари едно шамарче, за да се опомнят управляващите, да не правят това, което правят.

 

Проблем за мен и това, което ще стане през тази вечер е, че господин Борисов се вкара в една сериозна тупаница, ако мога така да се изразя. Избирателите просто искаха да свестят ГЕРБ и самия него, през президентската институция. За нея самият Борисов твърди, че не е чак толкова важна и няма толкова прерогативи и възможности. Той обвърза резултатите на тези избори със собственото си управление и го превърна в доста по-сериозен проблем, отколкото избирателите са търсели като ефект.

 

Между първи и втори тур г-н Борисов, г-жа Цачева и г-н Цветанов не успяха да разберат за какво точно става дума. Те продължиха да навиват пружината в една посока. Те се държаха като не особено добри състезатели по бобслей, които се пускат по един улей и не могат да контролират нито скорост, нито да управляват шейната. Вместо да разберат за какво става въпрос на първи тур и и максимално да минимализират дефектите и максимално да потърсят ефектите и възможностите в тази предизборна кампания, те продължиха в другата посока. Те продължиха да изкарват другите виновни, за нещо, което изисква тяхното внимание и техния самоанализ.

 

Със сигурност при един кандидат това шамарче щеше да бъде по-леко. Щеше да се изрази в една близост на резултатите, може би в една трудна кампания.

 

В българската съвременна история и през тези 27 години много рядко българинът е оставял една партия да съсредоточи цялата власт във всички институции. Това стана само в ГЕРБ през последната една година. Обикновено се търси баланс. В този смисъл голямата грешка на г-н Борисов е че поиска цялата местна власт. Всички помним какви бяха онези избори и по какъв недемократичен начин беше изтръгната онази огромна победа.

 

Това в известна степен му се връща.

Просто кандидатурата на г-жа Цачева се превърна в един катализатор на онези процеси, които така или иначе се случват и в ГЕРБ, и в управляващата коалиция и в обществото спрямо партията». 

Тагове: ; ; ; ; ; ;