Редица наблюдатели считат, че историческата реч на Обама през юни 2009 година в университета в Кайро, в която той говори за “свобода, демократия и права на човека”, беше зелена светлина за политическата институционализацяи на терористичната организация “Мюсюлмански братя” в Египет.

 

Това доведе до спечелването на изборите в тази най-голяма арабска страна от най-старата ислямистка партия в света и последвалото тотално овладяване на властта от нея. В тази светлина, неслучайно първият арабски президент, който поздрави Доналд Тръмп с победата е настоящият египетски президент Абдул Фатах Сиси.

 

Вероятно предстои сближаване между Вашингтон и Кайро при управление на президентите Тръмп и Сиси.

 

Доналд Тръмп назначи за съветник по въпросите за Близкия Изток американеца от арабски произход Уалид Фарес. Той е ливански християнин, емигрирал в САЩ през 1990 г. Той е роден през 1957 г. Завършва йезуитско училище, а по-късно и университета в Бейрут, специалист по право, политология и социология. Специализира международно право във Франция и международни отношения в университета в Маями, САЩ. Там остава да преподава.

 

В средатана 80-те години създава “Християнски демократичен съюз” и е един от членовете на християнския военно-политически субект “Ливански сили”.

 

В своите книги той отстоява тезата, че ливанските християни не са араби и че те трябва да се отделят от останалите ливанци. Той отправя призив към САЩ “да освободят Ливан от сирийската армия”, която по това време е окупационна сила в съседната държава. Редица наблюдатели в Близкия Изток възприемат Фарес като заклет враг на правителстовто в Дамаск и шиитското движени Хизбулла.

 

През мар 2016 г. е определн като съветник на републиканския кандидат за президентския пост, след като през периода 2011-2012 година е съветник на бившия кандидат Мит Ромни по въпросите на Близкия Изток. Уалид Фарес се запознава с Тръмп през януари 2016 г., когато дава съвети на петте, останали тогава, номинирани кандидати от Републиканската партия и респективно новоизлрания американски президент е един от тях.

 

Още през април 2016 г. Фарес хвърля светлина върху част от амбициите на Тръмп за Близкия Изток. Той има амбицията да създаде арабско НАТО с участието на Египет, Тунис, Либия и страните от Персийския залив. Разрешаването на сирийската криза трябва да се реализира с Русия, но със сагласието на всички ангажиращи фактори.

 

Според Фарес Тръмп не приема сключения с Иран договор. Според него той трябва да бъде предоговорен. Той е позицията на Израел, който изрази силно недоволство от избора на Тръмп. По време на срещата му с настоящия израелски министър-председател Нетаняху Тръмп заяви, че ако бъде избран за президент, ще премести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим. Редица наблюдатели считат, че това ще е краят на американската подкрепа за създаването на палестинска държава.

 

В свое интервю, дадено пред лондонския вестник “Ал Хаят” Фарес споделя, че ще съветва Тръмп да застане на “страната на умерените сили, било то в правителството или в гражданското общество (НПО-та, студенти и професионални организации).

 

Ливанецът отбелязва, че в личността на Тръмп съжителстват два профила. Първият е този, който се вижда на телевизионния екран, а именно – вокален, хаотичен и разхвърлен. Вторият – на стратега, който дълго мисли преди да вземе важни решения.

 

Фарес отстоява мнението, че новият американски президент има популистки нагласи, защото е контактувал с твърде много хора.

 

“Той е популист, но не е расист”.

 

Доказателствот за това е, че сред служителите в неговите фирми има всякакви хора, в това число и много мюсюлмани.

 

Ливанецът обобщава, че САЩ по времето на Тръмп няма да се откажат от своите приятели и съюзници.

 

Но новият държавен глава ще изисква те да вземат по-голямо участие в покриването на разходите, които в момента извършва главно Вашингтон.

Тагове: ; ; ; ; ;