Назначеният от Доналд Тръмп съветник по въпросите на Близкия Изток американец от ливански произход Уалид Фарес заяви, че сред първите законопроекти на новия американски държавен глава ще е обявяването на движението “Мюсюлмански братя” за терористична организация.

Текстът на бъдещия закон отлежава вече няколко години в конгреса, защото Барак Обама не му дава зелена светлина.

 

За САЩ, ЕС и Великобритания, за разлика от русия, Мюсюлмански братя не се възприемат като терористична организация. Преди дни в британския парламент беше изготвен доклад за евентуално подобно преразглеждане, поставяйки акцент върху разликата между двете теоретични понятия “политически ислям” и радикале ислям”.

 

По-важното е, че се дават нови указания на Форин офис за практическо приложение от страна на британските дипломати за селекцията на отделните организации като “терористични”.

 

Според Фарес Тръмп възприема Мюсюлмански братя като една от най-опасните ислямистки групировки, които захранват идеите на джихадистите, екстремистки формации. Подходът на Тръмп ще е радикален към Мюсюлмански братя за разлика от Обама. Според Фарес, той ще му нанесе военен удар, а няма да се опитва да го ограничи политически, за разлика от демократите Обама и Клинтън.

Тагове: ; ; ; ;