В Алепо има 150 хиляди души, които са част от терористични групировки. Те трябва да бъдат изтласкани от града. Но къде да бъдат изтласкани?

Това е огромна човешка маса.

Специалисти считат, че хилядите ще бъдат насочени към “зоната за сигурност”, която изгражда Турция.

 

Предполага се, че действията на правителствената коалиция са съгласувани с турската страна, която активно разчиства зоната от 5 хиляди километра между градовете Джераблус и Азаз.

 

Неслучайно сирийската армия е на 8 км от град Баб, обявен за следващата цел на операцията на Турция “Щитът на Ефрат”, но не предприема никакви действия в тази посока. Започват да се очертават чертите на предварителната договорка.

 

Алепо остdва под контрола на правителството без радикалните сунити, а последните са изпратени да попълнят “зоната за сигурност” в Северна Сирия, прогонвайки ИДИЛ и прокюрдските части за самозащита.

 

Започва активно прегрупиране и вътрешни разцепления и сред самите терористи.

Пред два дни фронтът “Фатах аш Шам”, екс “Ан Нусра” заповядва на подчинените си да не се присъединяват към операцията на Ту,ция “Щит на Ефрат”, т.е. забранява подкрепа на турската армия и поставя акцент върху съсредоточаване единствено над бойните действия в Алепо. Битката за Алепо е основна за тази терористична организация, защото тя представлява гръбнакът на опозицията в града.

 

В изключително тежко състояние е “Ахрар аш Шам”, тя е много по-тясно свързана с Анкара. В нейното ръководство се сблъскват непрекъснато двете идеологически крила – това на Ал Кайда, просалафитско и това на про-Мюсюлмански братя, което е причината за поетапти разцепления в редовете на терористите.

 

Преди броени дни “Ахрар аш Шам” обяви броя на убитите от редовете си през 4-годишното съществуване на организацията – убити са 7 500 души, ранени – над 11 хиляди. На базата на тези цифри се предполага, че в тази близка до Анкара организация членуват около 50 хиляди души.

 

“Джейш ал ислям” има почти идентичен по брой състав.

Най-многоброен е “Фатах аш Шам”.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;