Настоящият и бъдещият президент се срещнаха на «Дондуков» 2 и говориха близо час и 20 минути този следобед, предаде БНТ. След срещата стана ясно, че бъдещо служебно правителство ще бъде съставено след консултации между Росен Плевнелиев и Румен Радев. Конкретни имена обаче днес не са обсъждани. Новоизбраният президент определи срещата като знакова, показваща желание и от двете страни за приемственост в институцията.

 

Росен Плевнелиев посрещна Румен Радев с думите «Добре дошъл в президентската институция» и му пожела успех. Отбеляза, че резултатите от изборите му осигуряват едно силно начало.

Румен Радев — избран за президент: «Искам да благодаря на президента Плевнелиев за поканата за тази среща. Тя беше изключително ползотворна, знакова. Това означава приемственост в политиката на президента».

 

Двамата са коментирали редица организационни теми. Единодушни са, че сега е изключително важно да бъде запазено спокойствието в България, както и да има яснота в действия на институциите, действия, съобразени с Конституцията. Двамата показват желание, че ако се стигне до назначаване на служебно правителство, ще водят консултации.

Румен Радев — избран за президент: «Бихте ли координирали усилия за бъдещ служебен кабинет? Това беше духът на неговата покана. Предстоят редица стъпки, които той в своите правомощия трябва да извърши…Имаме споразумението с г-н Плевнелиев, по точно неговото уверение, че ще имаме консултации по този въпрос».

 

Двамата коментираха и настоящата политическа ситуация в страната, с оглед на необходимостта от координирани и максимално публични и прозрачни действия на всички отговорни институции. За да бъде избегната политическа криза в страната, е необходимо да бъдат избягвани всякакви едностранни действия на която и да е институция, а политическият и междуинституционалният диалог са основа за преодоляване на напрежението в обществото в следизборна ситуация, беше подчертано по време на разговора

Тагове: ; ; ; ; ;