Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп разбра нещо фундаментално – че Русия трябва да се възприема като пълноправна западна страна и разногласията с нея трябва да се решават в дух на сътрудничество и приятелство, заяви бившият италиански премиер Силвио Берлускони в интервю за вестник Corriere della Sera, цитирано от „Взгляд“.

 

Според известния политик и лидер на партия „Напред, Италия!“, без Русия не могат да бъдат решени актуалните проблеми в света: от ислямския екстремизъм до имиграцията.

 

„Президентът Путин досега доказа способността си да се справя с извънредни ситуации в света по-бързо и по-добре от другите международни лидери“, подчертава  Берлускони.

 

На въпрос защо, според него, Тръмп е победил Хилари Клинтън на изборите в САЩ, Берлускони отговаря, че Клинтън е „платила“ цената на осемгодишното управление на Обама.

 

„Обама направи много грешки, особено в международната политика, като се започне от поощряването на така наречената арабска пролет, неефективната борба с ислямския фундаментализъм и се свърши с контрапродуктивното напрежение в отношенията с Русия.

 

Той отслаби позицията на Америка и направи света по-нестабилно и опасно място“, обясни 80-годишният политик.

 

Ден по-рано унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ създава предпоставки за намаляване на напрежението в отношенията между Вашингтон и Москва.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;