Рязко е скъсена дистанцията ГЕРБ-БСП, това коментира в предаването „Здравей, България» по Нова телевизия социологът Андрей Райчев. Според него, след тези избори Патриотичният фронт е придобил размера на средна партия.

 

Ето какво още каза Андрей Райчев:

 

„Трето, г-н Марешки като че ли има ресурс да вкара партия в парламента. След това – г-н Слави Трифонов. Как изглежда появата му на парламентарното поле е много трудно да се гадае, но е нещо от порядъка на 10-15-20 и повече процента.

 

Реформаторите пък няма да влязат в парламента.

 

При мажоритарна система става пълен хаос.

 

Резултатите от балотажа сочат няколко много важни неща.

Вотът беше против това, че Борисов може да назначи президент, посочвайки когото и да било.

 

Бави се шест месеца, посочи се небрежно, това се наслои върху грешката „Кристалина-Ирина” и българският народ му каза: „Няма да действаш така!”. Сега влязохме в една нова епоха, нов политически момент. Борисов не е монополист, това той го изживява болезнено, хвърля обидена оставка, полезна за него, но поставяща няколко много важни въпроса за страната.

 

Въпрос номер 1 — дали ще успее парламентът да приеме бюджет 2017. Отговорът е по-скоро не! Доста дестабилизиращо обстоятелство.

 

Вторият въпрос — ще имат ли време да променят системата от пропорционална към мажоритарна. И тук отговорът е не.

Това е много дълъг процес, има страшно много въпросителни.

 

Третото е неяснотата, която действащият и избраният президент може би ще решат днес  – дали ще имаме две служебни правителства, или едно».

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;