НАТО се страхува, че Доналд Тръмп, заставайки на поста президент на САЩ, ще съкрати присъствието на американските войски в Европа, пише Spiegel.

Британские военные во время учений в Латвии. Архивное фото

По данни на изданието, в един от сценариите, описани в доклада на щаба на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг, има «колосални» опасения по повод избирането на американския милиардер.

 

«Никъде безпокойството по повод избирането на Тръмп за президент на САЩ не е толкова голямо, колкото в НАТО. Сега алиансът, както стана известно на изданието, пренася срещата си, планирана през пролетта», се казва в статията.

 

Столтенберг вече се беше настроил на това, че президент на САЩ ще стане Хилъри Клинтън, на пролетната среща на върха той имаше намерение да я поздрави с избирането, пише Spiegel.

 

 

Но след победата на Тръмп на изборите НАТО реши да отложи срещата за лятото.

 

Освен отзоваването на американските войски, щабът на Столтенберг разглежда и други възможни сценарии — в частност, Тръмп може да отмени ротацията на американските войски в Източна Европа.

 

 

Кандидат в президенты США Дональд Трамп. Архивное фото

 

Най-«благоприятният» сценарий, споменат в доклада на щаба, се основава на това, че новият президент на САЩ ще настоява за увеличаване разходите на Европа за собствената й отбрана.

 

Точно за това говори милиардерът през лятото в интервюто за The New York Times, отбелязвайки, че много членове на НАТО «не си плащат сметките». Тогава някои журналисти направиха извода, че на поста президент на САЩ Тръмп ще откаже да помага на страните от алианса в случай на военен конфликт, ако те не изпълнят своите задължения.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;