donald-trympНаблюдателите от Организацията за безопасност и сътрудничество в Европа на изборите в САЩ, в резултат на които републиканецът Доналд Тръмп получи място в Белия дом, а неговите съпартийци запазиха контрола над конгреса, дадоха нееднозначна оценка: конкурентността на борбата и спазването на свободите не са поставени под съмнение, но има претенции за гарантиране достоверността на резултатите. Освен това, както отбелязват наблюдателите, 35 милиона американци са били лишени от възможността да повлияят върху изхода от гласуването.

 

Тръмп победи на изборите за президент на САЩ на 8 ноември, събирайки 290 от гласовете при необходимостта от 270. Той ще встъпи в длъжност на 20 януари.

Кандидатът от демократите Хилъли Клинтън призна поражението си, тя събра само 232 гласа.

За нея са гласували почти 60 милиона американци, докато за Тръмп — по-малко от 59.7 милиона.

В деня на изборите над 290 наблюдатели на Организацията за безопасност и сътрудничество в Европа посетиха над 900 изборни секции по цялата страна. В мисията има наблюдатели от 44 страни.

 

Правата и свободите са спазени

Фундаменталните права и свободи на гражданите на САЩ по време на изборите за президент са спазени, се казва в съобщението на мисията на ОБСЕ.

 

«Динамиката и остротата на преминалата кампания демонстрира спазване на фундаменталните права и свободи», — се казва в изявлението на наблюдателите.

Като цяло мисията признава изборите за президент на САЩ за много конкурентни, както каза специалният координатор и ръководител на краткосрочната мисия на ОБСЕ за президентските избори в САЩ Кристин Мутонен.

 

Милиони не успяха да гласуват

Специалният координатор на организацията Одри Хловер по време на пресконференция във Вашингтон заяви, че изборите са били проведени от професионални сътрудници и «атмосферата на фундаменталните свободи се е уважавала».

 

«В същото време милиони граждани са били безправни и не са могли да гласуват, затова техните гласове не са били чути», — отбеляза представител на ОБСЕ.

 

По данни на организацията, над 35 милиона човека, имащи право на глас, не са били зарегистрирани за участие в изборите, което още веднъж подчертава «необходимостта от продължаване на усилията по разширяването на регистрацията, особено сред малцинствата и маргиналните групи

«Високо децентрализирания подход към изборите тук означава, че практически  това са 50 отделни избори (по броя на щатите, бел.ред.). Макар някои ключови въпроси като гласуването на затворниците и какви документи трябва да има избирателят да свидетелстват, че недостигът на общонационални стандарти е слабост», — пише в изявлението на наблюдателата мисия на ОБСЕ, ръководена от Макис Вародис.

Тагове: ; ; ; ; ;