Американските средства за масова информация реагираха бурно на победата на Доналд Тръмп в президентските избори в САЩ. Болшинството издания изразяват една и съща позиция — никой не е очаквал подобен изход.

Избранный президент США Дональд Трамп во время выступления в Нью-Йорке. 9 ноября 2016. Архивное фото

Вестник The Washington Post, който активно подкрепя Клентън по време на предизборната борба, заяви за «шокиращия край на травматичната предизборна надпревара».

 

«Кампанията на Доналд Тръмп беше неприятна и неправдоподобна — поне така казваха експертите. Тръмп винаги мисли по друг начин и доказа тяхната грешка по най-поразителния начин», — пише авторът на статията Дан Балц.

 

«Американците гласуваха за Тръмпизма. Позволете им да живеят с това», — пише журналистът Катрин Рамбел в статия за същото издание, отбелязвайки, че болшинството граждани на САЩ така и не са го разбрали, «дотолкова той е опасен».

 

 

 «Може би единственият начин с помощта на който американците биха могли да разберат доколко токсична, неправилна и болезнена е политиката на Тръмп — това е проверка на база собствения им опит», — пише тя.

Вестник The New York Times, също по-рано на страната на демократите, отбелязва, че сигналът за подобен изход е бил даден от Брекзит.

 

«Това беше бунт срещу самодоволството на елита, почти осезаем удар по мнението на болшинството и традиционната политика», — пише авторът на Статията Ерленгер за юнските събития във Великобритания, сравнявайки ги с резултатите от изборите в САЩ, но отбелязвайки, че последствията от американските събития за целия свят ще бъдат значително по-забележими.

Избранный президент США Дональд Трамп во время выступления в Нью-Йорке. 9 ноября 2016

В сайта на The New York Times журналистът Дейвид Санджер пише, че президентството на Тръмп ще набута Америка «в ерата на неизвестността», аналог за която ера за цялата 240-годишна история на САЩ все още не е имало.

 

«Светът всеки момент ще узнае, ще станат ли най-нелепите от предизборните обещания на Тръмп реалност»,- счита той.

 

Според вестник USA Today, победата на Тръмп поставя кръст на всичко, постигнато от Барак Обама.

 

«Победата на Тръмп е «принудително поглъщане» (по аналогия с поглъщането на компании, бел.ред.) на Белия дом, обръщайки с главата надолу политическия ред с помощта на нов политически бранд, излизащ от рамките на съществуващата двупартийна система», — цитира изданието думите на политолога от Бейлорския университет Курт Никола.

 

«Кошмарният сценарий на Обама се въплъти в живота рано сутринта в сряда, когато Доналд Тръмп, човекът, който, според думите на Обама, не може да спечели и не трябва да печели, все пак удържа победа и стана негов приемник»,  пише The Washington Times.

 

Изданието припомня, че ден преди изборите Обама е заявил, че републиканецът не притежава достатъчно квалификация, за да стане президент.

Вестник Politico задава въпроса: как всички са успели да сгрешат в прогнозите си.

 

«Всички сгрешиха. Отново, — констатират авторите. — В момента на затварянето на изборните секции, от тези прогнози останаха само руини — точно както тогава, преди година, когато едва ли не всички изключваха възможността точно Тръмп да бъде намиран от Републиканската партия.

 

Майкъл ДАнтонио от CNN пише, че Тръмп е «нарушил всички правила» и е спечелил.

 

Според него, американският милиардер е преобърнал естествения за американската политика ред, прибягвайки до «прекалена самоувереност» и отказвайки се от тези, които са го призовавали да се държи по-сдържано.

«Той доказа, че за да го изберат, въобще не е нужно да се държи така, както други», — добавя ДАнтонио.

 

 

Тагове: ;