Борис Джонсън няма да присъства на специалната среща на ЕС по повод победата на Тръмп в изборите за президент на САЩ, това обяви говорител на МВнР на Великобритания.

 

Джонсън, обаче, ще участва в срещата на Съвета по външни работи на ЕС, която ще се проведе в понеделник. Според  ВВС, министерството все пак ще изпрати свои представител.

Лондон «не вижда смисъл от допълнителна среща в неделя», това е обявил говорителят на министерството.

 

По -рано  Джонсън призова лидери на Европа да спрат с „колективното си и дразнещо оплакване” по повод избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, защото няма причина победата на милиардера да се оприличавана като „гибел и мрак”.

 

Становището на Джонсън е в пълна противоположност с позицията на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който днес изрази опасенията си, че изборът на републиканеца може да влоши връзката между САЩ и ЕС на «фундаментално и структурно» равнище. Той заяви още, че «трябва да научим американския президент какво е Европа и как работи тя», добавяйки, че минимум 2 години ще бъдат напразно изхарчени, докато Тръмп «се ориентира в свят, който не познава».

Тагове: ; ; ;