Членовете на Демократическата партия в САЩ се радват на възможността да реформират партията си на фона на поражението на Хилъри Клинтън на президентските изброи, пише The Financial Times.

Хиллари Клинтон после выступления в Нью-йорке

Почти преди 25 години Клинтънови за първи път пристигат в Белия дом и заемат «командните височини» в Демократическата партия, но тяхната власт приключи. Поражението на Хилъри даде на демократите «лъч надежда за обновление на партията, която партия вече ще може да се обърне към по-широки слоеве от населението на САЩ, която повече няма да включва най-близкия кръг на семейство Клинтън. Според бившия сътрудник от администрацията на Бил Клинтън, сега партията е готова «да започне на чисто», се казва в статията.

 

Веднага след загубата на изборите голям брой от демократите се въздържаха от упреци по адрес на Клинтън, но някои политици заявиха, че е трябвало да бъдат проведени по-твърди вътрешнопартийни дебати и гласувания — тогава демократите биха могли да изберат кандидат, който по-добре би се вписал в «популистките тенденции», отбелязва изданието.

Кандидат в президенты США Хиллари Клинтон. Архивное фото
 Поведението на Клинтън по време на предизборната надпревара издаде в нейно лице политик, който дълги години е живял в «балон» — тя се придвижваше на частни самолети и лимузини, беше постоянно обкръжена от помощници.
Според члена на конгреса от Мичигън Деби Динджел, много демократи са подкрепяли Бърни Сандърс.
Клинтън и нейният щаб не се опитали да установят контакт със своите избиратели в Мичигън — един от ключовите щати — по-рано, макар да е било ясно, че не е достатъчна подкрепата на работническата класа, пише изданието.

«Нейните избиратели не са гласували. Защо? Защото те не са били активизирани и въодушевени. Кликата на Клинтън вече бе започнала да строи плановете си за това, как ще заминат като посланици в Париж или ще заемат място в администрацията», — цитира изданието бивш сътрудник от щаба на Клинтън.

Кандидат в президенты США Хиллари Клинтон. Архивное фото

Някои обвиняват за поражението на Клитън шефа на ФБР Джеймс Коми, който малко преди изборите започна ново разследване срещу нея. Но хората, считащи така, просто залъгват самите себе си, пише изданието.

 

«Нещата не опират до Коми. Това беше озлобление към правителството и тази негова част, която представляваше Хилъри, а също желание да изразят тази си злост дотолкова агресивно, колкото е възможно», — счита съучредителят на демократическия изследователски център Third Way Мат Бенет. Според него, в момента демократите са «най-лошата си форма» и приличат на «купчина горящи остатъци».

 

В партията вече започнаха да търсят замяна на Клинтън. Бившият глава на Националния комитет на партията Хауърд Дин заяви за желанието си да се върне на предишната длъжност. Бърни Сандърс предложи кандидатурата на Кит Елисън. В момента се възлагат надежди на Сандърс, на сенатора от Масачузетс Елизабет Уорън, на сенатора от Ню Джърси Кори Брукър и на министъра на жилищната политика Джулиана Кастро, съобщава  Financial Times.

Тагове: ; ; ; ; ;