Президентът на Франция Франсоа Оланд в петък 11 ноември, по време на телефонен разговор с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп обсъди борбата с тероризма, Украйна, Сирия и споразумението по иранската ядрена програма, предаде агенция Ройтерс позовавайки се на свой източник.

 

 

 

275

На следващия ден след президентските избори в САЩ Оланд написа писмо на Тръмп, предлагайки му колкото може по-бързо, започване на диалог в светлината на общите интереси, въпреки, че именно френския лидер беше по-скоро разочарован от победата на Тръмп.

 

 

В хода на първия телефонен разговор Тръмп и Оланд » се съгласиха да работят заедно над…разясняването на позицията по борбата с троризма, Украйна, Сирия, иранското ядрено споразумение и Парижкото споразумение по климата», предава агенция Ройтерс, позовавайки се на източника си, като съобщава,че разговора е продължил между 7-8 минути в » благоприятни условия».

 

 

Обаждания са последвали още, от Ангела Меркел, представители на още поне 9 държави, като Турция, Южна Корея, Япониям Мексико, Египет, Ирландия, Индия, Израел и Австралия.

Новият американски президент не е говорил с премиера на Великобритания и с още политици, които правиха нелициприятни изказвания в негов адрес.

 

 

278

 

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;