Въпреки че робството в САЩ е отменено в средата на XIX в., половината жители на Колорадо искат то да се запази.
Това бе темата на един от 155-те щатски референдума, на които американците гласуваха в сряда. Според конституцията на Колорадо робството и принудителният труд са забранени с изключение на случаите, когато става дума за наказание за тежки престъпления.
Според в. “Денвър пост” при 64% преброени бюлетини станало ясно, че половината от местните са склонни терминът робство да си остане. За елиминирането му били 50,1%, а за запазването му 49,8%.
Законодателните инициативи, за които американците гласуваха, засягаха въпроси от легализиране на марихуаната до данъка върху сладките напитки.
Окръг Колумбия пък с огромно мнозинство избра да е 51-ият американски щат. Над 80% са онези, които настояват за промяна на административния статус на тази територия, на която е разположена столицата Вашингтон.
След гласуването Конгресът трябва да разработи законопроект за превръщането на окръга в щат. Законопроектът след това ще мине за одобрение през двете камари и ще бъде подписан от президента.
Четири американски щата — Калифорния, Масачузетс, Невада и Мейн, са одобрили легализиране на марихуаната за развлекателни цели. В Аризона узаконяването обаче не мина. Други четири щата — Флорида, Арканзас, Северна Дакота и Монтана, одобриха използването на марихуана за медицински цели. Марихуаната все още остава забранена от федералното законодателство, но вече над 60 млн. американци живеят в щати, където тя е позволена от местни закони.
Другата голяма тема на референдумите бе правото на достойна смърт. В полза на евтаназията се изказаха жителите на Колорадо. Той стана шестият американски щат, където се разрешава доброволният избор на смъртта от неизлечимо болни хора над 18 г., на които им остават не повече от 6 месеца живот.
Два щата — Небраска и Оклахома, одобриха връщането на смъртната присъда. В Небраска за това се произнесоха 57% от избирателите, а в Оклахома — 67%. Четири щата поискаха по-голям контрол над оръжието Калифорния, която вече има най-строгите закони в това отношение, ги затегна още, като одобри проверки не само при покупка на оръжия, но и на амуниции.
Щатът Вашингтон разреши на съдии временно да отнемат оръжието на лица, които се смятат за опасни. Вчера следобед все още не бе ясно дали щатите Мейн и Невада ще заложат на проверка на всички покупки на оръжие и оръжейни трансфери.
В калифорнийските градове Сан Франциско, Окланд и Олбъни решиха да има допълнителен данък върху напитките с високо съдържание на захар. Така властите се борят с епидемията от затлъстяване. Предполага се, че производителите на сладки напитки ще се обявят срещу бъдещия законопроект.

Тагове: