robot
Ракетно-космическата корпорация «Енергия», Централният начно-изследователски институт по роботехника и техническа кибернетика и Научно-производственото обединение «Андроидна техника» пристъпиха към създаване на робот-космонавт, предаде ТАСС. Това бе съобщено от пресслужбата на РКК «Енергия».
«Не става дума просто за проект, а за част от идеологията, която е в основата на развитието на роботехниката за космически изследвания — заяви генералният директор на РКК «Енергия» Владимир Солнцев. — Смятам, че в бъдеще роботи ще обслужват автоматични космически апарати, ще работят на лунната повърхност и в далечния космос.»
Робототехническият комплекс, който се създава в рамките на опитно-техническите работи «Косморобот», включва мобилен робот, пултове за управление, наземен сегмент. Опитната експлоатация е планирана от 2020 г. до 2024 г. в Научно-енергетичния модул на руския сегмент на Международната космическа станция (МКС), се отбелязва в съобщението.
Роботът ще може да пренася товари и да извършва различни дейности, включително да инсталира и да заснеме оборудване, да съединява електрически кабели, да «изследва» с помощта на телекамера външната повърхност на модула. Роботът освен това ще помага на космонавти при излизанията им в открития космос.
По-рано бе оповестено, че РКК «Енергия», която строи космически кораби, ще построи по нареждане на Роскосмос робот, който ще помага на хората по време на работата им в открития космос.
Изстрелването на Научно-енергетичния модул на руския сегмент на МКС е планирано за 2019 г.

Тагове: