peskov2
Русия е реалист по отношение на възможностите за непосредствено подобряване на отношенията си със САЩ, след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност, подчертава Дмитрий Песков, правителственият говорител на Владимир Путин, цитиран от Bloomberg.
„Няма причина за излишен оптимизъм“, заявява Песков в интервю в Ню Йорк. „Проблемите ще продължат, несъгласията – също. Ние искаме новият президент на САЩ да проявява разбиране спрямо неизбежността на диалога между двете държави“.
Отношенията са „на най-ниско равнище от десетилетия насам“, добавя Песков.
Путин и Барак Обама влошиха отношенията си заради руските действия в Украйна, и действията ѝ в Сирия, които подкрепят официалното правителство на Башар Асад, както и заради разкритията от американските спецслужби, че руското правителство стои зад хакерските атаки над демократическата партия по време на кампанията на Хилъри Клинтън, припомня Bloomberg.
По време на своята кампания Тръмп похвали Путин като „много по-голям“ лидер от Обама. Новият американски президент също така заяви, че той ще приветства подобряване на отношенията с Русия, отворен е към сътрудничество с Русия, за да бъде победена Ислямска държава в Сирия и дори би обмислил да признае Крим като част от Русия.
Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рибаков казва междувременно пред руската медия Интерфакс, че руското посолство в САЩ е провело разговори с лагера на Тръмп „на добро ниво“. Хоуп Хикс, говорителка на Тръмп, заявява, че тя „не е била наясно“ дали е имало среща между представители на лагера на Тръмп и руски дипломати.
Песков казва, че руските експерти са имали контакти както с лагера на Тръмп, така също и с този на Хилъри, което е нещо „съвсем нормално“.
„Това не е официална позиция или нещо дирижирано от Кремъл“, заявява Песков. „Обмяна на мнения, сравнения на позиции, чрез които да бъдат обсъдени възможни начини на диалог“, добавя той.

Тагове: ;