sharenkova
Кулминацията на предизборната надпревара в България наближава своя край: в неделя ще се проведе вторият тур от президентските избори в страната, в който един срещу друг се изправят кандидатът на управляващата партия ГЕРБ Цецка Цачева и бившият командващ ВВС на страната генерал Румен Радев, подкрепен от БСП. Как би могла да се промени външната политика на България след изборите разказва пред руския вестник „Взгляд“ Светлана Шаренкова, член на Националния съвет на БСП.

Ген. Румен Радев „говори за признаване на Крим за руска територия, макар в програмата му да няма такава точка. Радев казва: реалността е такава, че Крим вече е руски, там има руско знаме, проведоха се избори за Държавна дума. Той е политик, който вижда реалността“, коментира Шаренкова в отговор на въпрос дали кандидат-президентът на БСП предлага официално признаване на промените в политическата карта в тази част на Европа.

По повод икономическите ограничения, наложени на Москва от Запада, „генералът от самото началото призоваваше за отмяната на санкциите, защото те не водят до разрешаването на проблеми. Санкциите нанасят само политически ущърб на страните от ЕС, в това число и на България. В изборната програма на Радев е изложена позицията, че България трябва да се стреми към премахване на санкциите срещу Русия“.

Същевременно Шаренкова отбеляза, че спирането на проекти като „Южен поток“, АЕЦ „Белене“ и газопровода Бургас-Александруполос е „заради Хилари Клинтън“.

Тагове: ;