В Калифорния започна кампания за провеждането на референдум за излизането на щата от САЩ: в социалните мрежи са налице — хаштаг #Calexit и #Caleavefornia, които са в подкрепа на кампанията, работи също сайтът  yescalifornia.org, в който жителите на щата могат по-подробно да се запознаят с инициативата.
1Жителите на Калифорния искат референдум за независимост по пътя на т.нар. «гражданска инициатива: ако съответната инициатива бъде подписана от достатъчно много регистрирани избиратели, въпросът ще бъде включен в бюлетината за гласуване. Според авторите на инициативата, референдумът може да се състои през пролетта на 2019 година, ако събере нужните подписи.

Привържениците на независимостта отбелязват, че Калифорния заема шесто място по обема на БВП в света, изпреварвайки Франция.

 

«Калифорния има по-развита икономика от цяла Франция, а населението на щата е повече, отколкото това в Полша. Според различни показатели Калифорния може да се сравни с цели държави, а не просто с другите 49-щати», — се казва в сайта  yescalifornia.org.
Авторите на инициативата обясняват необходимостта от отделянето на щата от САЩ с това, че САЩ харчат парите на данъкоплатците за отбрана и за въоръжени конфликти, които не носят резултати.

«Калифорнийците са против войните, защото те само укрепват тероризма, а не занижават заплахите», — считат привържениците на независимостта.

Те обещават на гражданите на Калифорния безплатно здравеопазване, защото в случай на провеждането и признаването на референдума данъците на щата няма да отиват за издържане на другите щати и за отбранителни разходи.

Инициативата за независимостта на Калифорния започна да набира скорост след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

 

Тагове: ; ; ;