След като по време на заключителния дебат между Цецка Цачева и ген. Румен Радев кандидатката за президент, издигната от ГЕРБ, се разчувства от спомена за „убитият“ от комунистите свой дядо, ние решихме да тръгнем по следите на истината.

Дядото на Цачева е осъден на смърт през 1952 година. Присъдата му е изпълнена, съобразно законите на Народна република България.

Това се случва шест години преди Цецка Цачева да се роди. Т.е., кандидатката за президент няма никакви спомени за своя дядо.

Нашето проучване ни доведе до две версии за присъдата на Иван Цачев. първата версия е плод на бившия депутат от СДС Христо

Христо Марков

Христо Марков

Марков, който се осланя на разказите на своя дядо. Втората версия идва от съселяни на дядото на Цецка Цачева.

Според първата версия Иван Цачев е осъден на смърт от Народния съд заради участието си в българския окупационен корпус, който управлява завладяната от нацистка Германия северна Гърция. По време на окупацията (1941-1944 година) българската армия е виновна за смъртта на над 40 000 гърци. Една част от офицерите и военнослужещите се отдават на жестоки репресии и мародерство по отношение на гръцкото население.

След края на Втората световна война правителството на Отечествения фронт по заповед на Великобритания, САЩ и СССР (тристранната комисия) приема законови мерки за съдене и наказания на виновниците за престъпленията на българската профашистка власт. Тези мерки засягат и военните престъпници.

Ако Иван Цачев е осъден на смърт заради участието си в окупацията на Гърция, то той би трябвало да бъде един от тези военни престъпници, за които е доказано, че е избивал невинни хора по време на Втората световна война.

Родната къща на Цачева

Родната къща на Цачева

Втората версия (според нас – по-достоверната) поставя Иван Цачев в друга светлина. Той е един от най-богатите земевладелци в Драгана.

След като България става Република Цачев решава, че трябва да свали законното правителство и започва да организира група за въоръжен преврат. Събира оръжие и пари, една част от която дава на негови съмишленици от Пазарджишко. Последните „усвояват“ парите и като истински „борци за демокрация“ ги прибират за собствена употреба – т.е. открадват ги, а на Цачев казват да чака съобщение за започване на преврата в специално каре на последна страница на в-к „Работническо дело“.

И Изведнъж…

Народната власт влиза в дирите на пазарджиклии (явно харчат на широка нога) и започва разплитането на случая.

Разбира се, че Иван Цачев е събирал пари, складирал е оръжие и е организирал диверсионни групи за акции срещу гражданското население с цел да предизвика преврат в страната. Къщата и тайниците му са претърсени.

Доказателствата срещу него са толкова разобличаващи и ужасяващи, че той е осъден на смърт.

Присъдата му е изпълнена.

Двамата сина на Иван Цачев се отказват от него и от антинародната му дейност официално, което по-късно помага на Цецка цачева да бъде приета с препоръки за член на Българската комунистическа партия.

Комунистите показват, че децата и внуците на престъпниците не трябва да носят вината за престъпленията на бащите и дедите си.

Колкото до сълзите на Цачева по време на предизборният дебат – нека приемем, че те не са довод за получаване на индулгенция. Правителството на ГЕРБ и Цачева носят пряка вина за днешното положение и мизерия на българския народ!

Това е!

Тагове: ; ; ; ; ; ;