Бившият сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън заяви, че усилията на новоизбрания президент Доналд Тръмп трябва да бъдат концентрирани на социалните въпроси в САЩ.

 

 

 

268

 

 

 

 

«Въпреки, че мен, разбира се, ме вълнува случващото се с мен, аз съм най-малко важната част от всичко това. Защото това каса не мен, а нас.

Ние трябва да се концентрираме върху широк кръг социални въпроси, а не върху отделни случаи»,- заяви още Сноудън.

 

 

 

 

Едуард Сноудън напомни, че президентът Барак Обама, в хода на кампанията си обеща, да приключи с масовото подслушване и следене в страната, но така и не изпълни обещанието си.

Бившия сътрудник на спецслужбите отбеляза, че само по себе си следенето от страна на държавата е приемливо, само тогава, когато е подкрепено от съдебен ордер и е насочено към конкретна цел.

 

 

 

» Това срещу, което най-много протестирам, това е масовата слежка, безпорядъчното наблюдение, когато се следи буквално всеки.
Целевото следене, подкрепено от съдебен ордер, се явява най-минималното средство на вмешателство с цел достигане на целите на следствието, без нарушаване на правата на когото и да било в едно свободно общество»,- добави той.

 

 

 

През юни 2013 година Едуард Сноудън предостави на Washington Post и Guardian редица секретни материали за програмите за проследяване в интернет на спецслужбите в САЩ и Великобритания.

 

 

По-късно Москва предостави на временно убежище на Едуард Сноудън за срок от една година, с условие да прекрати дейността си срещу САЩ.

На 1 август 2014 година американецът получи 3 годишно вид на жителство, позволяващо да путъва не само в Русия, но и извън границите й.

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;