Преразглеждането на Конвенцията от Монтрьо е недопустимо

В тази връзка, не бива да се предприемат каквито и да било инициативи, които могат да доведат поставянето под въпрос или преразглеждането на въпросния документ и, като следствие от това – до нарушаването на статуквото, формирало се благодарение на конвенцията в полза на турските интереси и на сигурността в Черно море. Тоест, всички подобни инициативи трябва да бъде пресичани още в зародиш. Като дори по този въпрос, най-важният съюзник на Турция е Русия. Просто защото и Русия иска запазването на съществуващото статукво в Черно море.

 

Турция и Русия са принудени да действат заедно не заради някакви приятелски отношения, а заради общите им интереси, условия и потребности. Затова задачата пред онези, които в момента управляват в Анкара, е да направят всичко необходимо за това. Именно такива действия изискват в момента висшите интереси на страната ни.

 

Окупирана държава ли е Турция

В момента в Турция и прилежащите и морета са разположени прекалено много сили на НАТО. И би било наивно на обясняваме това със „сигурността на Турция и алианса”. Страната ни изглежда окупирана, при това постоянно я принуждават да провежда политика, която не отговаря на интересите и.

 

Използвайки НАТО, САЩ – също както по времето на студената война – се опитват да обкръжат Русия, да дестабилизират прилежащите и територии, да я вкарат в поредна оръжейна надпревара и да я разорят икономически, принуждавайки я да изразходва ресурсите си в непродуктивни сфери, които не гарантират просперитета и благополучието на руския народ.

 

Целта на американския ракетен щит

 

Истината е, че НАТО реализира прословутия проект за т.нар. ракетен щит заради и срещу Русия. Целта му е да обезвреди мощта на руското ядрено реагиране, да върже ръцете и краката на Москва и да я превърне в американска боксова круша.

Дали Турция ще се остави да бъде ангажирана с тези планове на САЩ, които очевидно противоречат на нейната сигурност и стабилност, както и на турските национални интереси, и ще позволи ли да стане част от тях?

Тюркер ЕРТЮРК*

* Авторът е турски адмирал и бивш началник на Военната академия на Турция, анализатор на Odatv.com

Тагове: ; ; ; ;