karaganov

За Русия е важно да разбере не какво ще прави новият американски президент, а какво ще прави самата тя, казва Сергей Караганов, почетен председател на президиума на Съвета за външна и отбранителна политика на Русия и декан на факултета по световна икономика и политика на Висшата школа на икономика, цитиран от «Правда».

„Самият Доналд Тръмп все още не знае как да се държи с Русия. Важното при тази ситуация не е това, което той ще прави, а какво ще прави Русия», заяви професорът. Според него Русия трябва да продължава своята политика — да завие на Изток, да подобри отношенията си с Китай, Япония, Корея. «Тихичко да работи с европейските държави, да се бори срещу тероризма», посочва той.

„Ако е възможно трябва да се подобрят отношенията със САЩ. Но да се залага на тях е безсмислено. Американската политическа система се намира в тежко състояние. Ние не знаем какво да очакваме от тях. А и те самите не знаят какво да очакват от себе си», добавя Караганов.

„Ние не можем да знаем кой ще постави в екипа си Тръмп. Мисля, че по-скоро това ще са т.нар. „реалисти», „кисинджърианци». Тя бяха в сянка през последните десетилетия от крайнодесните идеолози неоконсерватори и либерални интервенционалисти, които се въртяха около клана Клинтън. Реалистите са единствената група компетентен американски елит, която съществува», смята специалистът.

Тагове: ;