Америка избра 45-я си президент-на 8 ноември американския народ определи Доналд Тръмп за новия държавен глава на САЩ.

Изборът следеше целия свят, и определено за всяка страна този избор има различно значение. Обединяващото за по-голямата част от света, че с облекчение въздъхна след като стана ясно, че Хилари Клинтън няма да яхне властта. Докато в Европа и Русия обсъждат изборните резултати, нека да не забравяме, че след изборите в САЩ, идват и тези у нас. Там няма кой знае какво неочаквано да се случи, и дори може да се каже, изходът няма да бъде изненадващ.

 

В потока на поздравленията към новия американски президент, телеграма написа и все още изпълняващия длъжността президент на България, Росен Плевнелиев.

 

152

 

 

Президентът, който чинно изпълняваше про-западната линия на северноатлантическа лоялност, загърбвайки мнението на редовите българи, пише искрено и лично до Доналд Тръмп следното:

 

 

 

 

Убеден съм, че единствено с общи усилия бихме могли активно и успешно да противодействаме на съвременните предизвикателства и заплахи и да се стремим към постигането на по-безопасен и по-обединен свят. България и САЩ споделят общи виждания и близки оценки по най-важните световни събития, което намира израз в тясното ни взаимодействие като стратегически партньори.

 

 

 

 

Надявам се динамиката на нашето сътрудничество да намери съответстващ израз и в разширяване на възможностите за преки контакти между гражданите на двете страни, в това число и в постигане на напредък в диалога за премахване на визовите ограничения за българските граждани при пътуванията им в САЩ

 

 

Българско-американските отношения се развиват динамично в рамките на стратегическо партньорство и никога не са били толкова близки, приятелски и резултатни, както в настоящия момент. Важен импулс за тяхното по-нататъшно задълбочаване бе създаването на българско-американските работни групи в ключовите области сигурност и отбрана, енергийна сигурност, борба с тероризма, върховенство на закона и образование и връзки между народите на двете страни»

 

 

 

 

 

Американският народ, си свърши работата, но докато българите четем редовете от поздравителния адрес на сегашния си президент, разбираме, че нашата политика е работила за интересите на Вашингтон, повтаряйки папагалски «ястребска» терминология- чужда за народопсихологията на българина.

 

Изборите в САЩ показаха много неща- включително и как на косъм света се размина с ( не дай Боже) страшната победа на Хилари Клинтън, която определено щеше да разпали война. Изборите в САЩ показаха, че играта по върховете не е необратима, а достойнството на всеки народ и нация са от значение.

Света се уморил да бъде лъган и манипулиран, дори в Америка са се наситили на холивудски сензации. Светът има нужда от това, всеки да бъде себе си.

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;