Победата на Доналд Тръмп е «лош знак» за президента на Украйна Петро Порошенко и представителите на украинската «партия на войната».

Победа Трампа — плохой знак для Порошенко и националистов

Това заяви директорът на Украинския институт за анализ Руслан Бортник за РИА Новости.

 

«Победата на Тръмп е много лош знак за Порошенко и негово обкръжение, особено за «партията на войната» на Яценюк, Турчинов и всички останали. За тях това означава край на политическата епоха, означава още, че американците вероятно ще заложат на други хора», — каза Бортник.

Той счита още, че победата на Тръмп ще означава и преразглеждане на политиката на САЩ, ако не по отношение цялостната политика спрямо Украйна, то поне по отношение на украинската власт».

 

«Това преразглеждане ще има широк диапазон, широтата зависи от споразуменията или липсата на такива от страна на САЩ с Русия по отношение сферите на влияние. Условно казано, този диапазон лежи в основата на залога върху алтернативен прозападен елит в Украйна…или до постепенен отказ от влияние върху Украйна, или до неговото намаляване, до трансформация на политиката по отношение на Украйна и съвместната работа с Русия в тази сфера», — подчерта Бортник.

 

Той уточни, че става дума вероятно за това, че САЩ няма да се откажат да подкрепят Украйна, но ще заложат не на Порошенко, а на други хора.

 

Тагове: ; ; ;