За последен път Европа разбра, че Косово съществува, в самият разгар на войната между Сърбия и Албания. Но сега в центъра на вниманието на ЕС е най-голямата и скъпоструваща от европейските миротворчески мисии – EULEX, Мисията на ЕС за гарантиране върховенството на закона и реда в Косово. Мисията е финансирана с почти милиард евро и има щат от 3 000 чиновници. Тя трябваше да просъществува само две години, но се намира в Косово вече над 7. Мисията трябваше да построи независимо Косово, но затъна в блатото, пише авторът на статията.

 

Корупцията се превърна в „приоритет“ на мисията, заяви по време на пресконференцията си Федерика Могерини – върховен представител на ЕС по външните работи и по политиката на сигурност. Тя назначи независим експерт, за да разплете корупцията около Мисията в Косово. Трябва да сложим край на косовското блато, казват близките сътрудници на Могерини по повод корупционния скандал.

 

Двама граждани на Италия оглавяват най-важните международни мисии, гражданската EULEX и военната KFOR – Многонационалните въоръжени сили на Косово. В скандала има граждани на Чехия и Канада, италианец, а съдията Франческо Флорит е обвинен в получаване на подкуп в размер на 300 000 евро.

 

Чуждестранната преса твърди, че Флорит е протеже на „Армията за освобождение на Косово“, защото е част на съдебния състав в делото за военните престъпления на Армията, но от своя страна Армията е свързана с настоящата власт.

 

В ръцете на пресата се оказаха прихванати разговори и информация за странни контакти на Флорит. Войнствената британска прокурорка Мария Бемае, която ръководеше делото на Флорит и още един италиански съдия Маурицио Салюстро, през август бяха уволнени, заради нарушаване на следствената тайна.

 

„Аз се оказах в черния списък, защото започнах да разследвам фактите, свързани с корупция около Мисията в Косово. Нямам доверие на вътрешното разследване“, – се казва в статията.

Тагове: ; ; ;