Военно-въздушните сили на САЩ искат да получат на въоръжение минимум 400 междуконтинентални балистични ракети от ново поколение. Според чиновниците, ВВС се нуждаят от оръжие, което би могло да бъде ефективно за дълъг срок — до 2070 година, а и след това — за да обезпечи защитата на американската територия от възможните ядрени удари, пише списание The National Interest.

Стратегический американский бомбардировщик B-52 Superfortress

Понастоящем ВВС разглеждат предложенията на три компании — Northrop, Boeing и Lockheed. Пред потенциалните разработчици стои задачата да се модернизира разположеният на територията на САЩ арсенал с ядрено оръжие и да се заменят остарелите ракети LGM 30 Minuteman III, отбелязва изданието.

 

Според заместник началника на щаба за Стратегическо сдържане и интеграция генерал-лейтенант от ВВС на САЩ Джек Уайнщайн, в центъра на плановете по модернизацията стои концепцията за ядрено сдържане.

 

«Понастоящем е опасно тогава, когато другата страна счита, че може да получи преимущество за сметка на ядреното оръжие. Мощността на силите на сдържането трябва да бъде достатъчна, за да може рискът от ответен удар да надвишава желанието на противника да тръгне в ядрена атака», — счита Уайнщайн.

 

В същото време оръжието за масово поразяване не може да бъде равносилно на мира — точно обратното, именно неговото присъствие повишава опасността от масово насилие, отбелязва за списанието журналистът Крис Осбърн.

 

Американските стратези са уверени, че проблемът с модернизацията на ядрени арсенал си остава за Вашингтон източник на уязвимост. Според Уайнщайн, арсеналите на стратегическите противници — Русия и Китай — по своето развитие са изпреварили американските «Минитмени».

«Трябва да се усъвършенстват системите за целеполагане, за да може оръжието да съответства на съвременните бойни условия. Днешните технологии се развиват по-бързо от техните предшественици. Искаме да използваме разработките и за гражданските сектори на икономиката, които извършиха голям скок напред», — счита генерал-лейтенантът от ВВС на САЩ.

 

Според доклада на Изследователската служба към Конгреса, за реализиране на концепцията за стратегическо сдържане с помощта на наземни ракети ще бъдат изхарчени 62 милиарда долара за периода от 2015 до 2044 години — 14 милиарда за модернизация на командните и пусковите системи и около 48.5 милиарда долара за създаването на нови бойни глави.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;