Ако Хилъри Клинтън победи на президентските избори, тя обеща да вземе няколко кардинални решения, в частност в областта на външната политика, съобщи Europe 1.

 

Например, тя иска да се сближи с историческите съюзници на САЩ, да даде приоритет на сътрудничеството с азиатския континент, да продължи политическата линия на Обама, да възобнови отношенията с отдавнашните противници Иран и Куба. А по отношение на Русия Клинтън може би ще се се държи по-агресивно, пише изданието.

 

Според журналиста и специалиста по американска политика Франсоа Клемансо, в качеството си на президент Клинтън има намерение да даде отпор на Владимир Путин. За това може да се съди по хората, които тя иска да види в Пентагона.

 

«Болшинството мъже и жени, които вече са набелязани за ръководни длъжности в американската дипломация, са експерти по Русия. Те явно не са от тези, които ще позволят на руския президент да продължи да провокира Запада», — отбеляза в ефира на телевизията Клемансо.

 

Един от най-сериозните източници на разногласия между Москва и Вашингтон е Сирия, припомня телевизията.

 

Според Клемансо, най-вероятният кандидат за длъжността министър на отбраната в кабинета на Хилъри Клинтън е Мишел Флурнуа. Както е известно, тя е за употреба на сила в зоната на конфликта, в частност за засилване намесата на САЩ в сирийската криза, дори това да доведе до военен сблъсък с Русия.

 

В случай на победа на Клинтън Флурнуа ще бъде първата жена, оглавила Пентагона от времето на войната, нейната позиция се различава значително от тази на политиката, която до момента води администрацията на Обама, констатира Europe 1.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;