Бившият премиер на Япония Юкио Хатояма ( 2009-2010 година) призова световната общественост да признае Крим за част от Руската Федерация, тъй като красивият полуостров, се явява исторически изконна руска територия.

 

 

 

232

 

 

 

« Лично аз смятам, че исторически Крим се явява руска територия. Хрушчов самоволно предава полуострова на Украйна, така и възниква кримският проблем. Днес Крим трябва да бъде признат от международното общество като руска територия. Ако Япония признае Крим за част от Русия, това би могло да подтикне европейските държави да последват примера й.

 

 

 

 

234

 

 

235

 

 

 

На 11 март 2014 година Върховният съвет на Крим и Севастополският градски съвет на фона на политическата криза и незаконно сменената власт в Украйна, приемат декларация за независимостта на Автономна Република Крим и град Севастопол.

НА 16 март, на полуострова, при над 80 % избирателна активност се провежда референдум, чийто резултати показват рекордните 96,77 %  избиратели на Република Крим и 95, 6% избиратели от Севастопол гласуват за възсъединяването на Крим с Русия.

 

На 18 масрт 2014 година е подписан договор за приемането на новите субекти в състава на Руската Федерация.

Украйна, САЩ и ЕС отказват да признаят руския статус на Крим и възсъединяването му с Русия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;