Сирийците смятат, че всякакви действия на територията на страната, трябва да бъдат съгласувани с властите.

Русия и Сирия настояват на необходимостта от координация с ръководството на Дамаск, при провеждането на каквито и да било операции на сирийска територия, в това число и такива като, зачистката на Рака от терористите на ИДИЛ ( организация забранена в Русия), за която по-рано обявиха » Сирийските демократически сили»( СДС, състоящи се, предимно от кюрдски формирования).

 

 

 

2858139 25.05.2016 Шведский волонтер, воюющий против запрещенной в России организации ИГ в составе 9-й бригады курдской пешмерга. Дмитрий Виноградов/РИА Новости

 

 

 

(на снимката: Шведски доброволец, воюващ срещу забранената в Русия терористична организация ИДИЛ в състава на 9 бригада на кюрдските пешмерги. фотограф: Дмитрий Виноградов, РИА)

Дамаск напълно отхвърля операцията на СДС по освобождаването от ИДИЛ и я смята за заплаха на националният суверенитет. Това заяви депутат от сирийския парламент Джамал Рабиа.

Всяка операция, несанкционирана от сирийското ръководство и излизаща от рамките на действията на армията на страната, се явява незаконна. Това се отнася и за операцията на СДС, която се прикрива от САЩ. В Дамаск тази операция е разглеждана като атака на националният суверенитет, доколкото сме убедени, че режисьор на тази постановка е ЦРУ. При което, ние подкрепяме всякакви действия както на кюрдите, така и на външните играчи в борбата с тероризма при условие, че те бъдат съгласувани с ръководството на Сирия. Ние винаги ще се произнесем за всяка операция, насочена към унищожаването на бойците в нашата страна, но на практика такива операции обикновено преследват съвсем различни цели. Ако говорим за СДС, то в стремежа си да превземат Рака, те всъщност се опитват да направят още една стъпка в посока федерализация на Сирия, но народът ни категорична отхвърля подобна идея»,- подчерта Джамал Рабиа.

 

 

 

 

 

230

 

 

За необходимостта от съгласуване на операцията с Дамаск,  по освобождаването на Рака, акцентира и заместник председателя на комитета по международни въпроси на руската Дума Алексей Чепа.

 

 

 

» Всякакви действия, насочени в борбата с ИДИЛ  в Сирия, се приветстват. Но при всички положения те трябва да бъдат координирани с властите в Дамаск. Ние разбираме позицията на кюрдите, прекрасно знаем какви загуби търпят и какъв е приносът им във борбата с тероризма, но така или иначе, техните действия трябва да бъдат съгласувани със сирийското ръководство»,- отбеляза Алексей Чепа.

 

 

 

 

231

 

 

 

 

СДС обявиха началото на операцията по освобождаването на Рака, район, който се смята за столицата на Ислямска Държава на 6 ноември.

 

 

 

» Ние призоваваме чуждестранните сили да вземат участие в операцията, оказвайки логистична, военна и морална подкрепа при провеждането на настъплението в регина, окупиран от ИДИЛ,»- заяви представител на СДС  Джихан Ехемед.

 

 

 

Той също така напомни на международните правозащитни и хуманитарни организации необходимостта » да изпълнят обезателствата си и да спасят Рака от терористите».

 

 

Както стана известно, подкрепа на кюрдските формирования по време на настъплението към столицата на терористите, ще оказва американската авиация.

От Вашингтон приветстваха действията на кюрдите. Съответно заявление по този повод направи главата на Пентагона Аштън Картър.

 

 

» Както в Мосул, борбата няма да е лека, предстои трудна работа»,- блестящо озвучи мисълта си началника на американското военно ведомство.

 

 

 

 

Междувременно, високопоставен източник от американската администрация, съобщи на изданието » Франс Прес», че на първи етап се предполага, че Рака ще бъде обкръжена.

 

» В началото ще се стараем да изолираме Рака в рамките на подготовката към основното нападение, в хода на което и ще освободим града»- осведомява източникът.

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;