САЩ демонизират Русия, което се илюстрира нагледно от обвиненията в хакерските атаки, от твърденията за някакви опити да се повлияе върху предизборната кампания в САЩ, а също с отричането позицията на Москва за сходството между ситуацията в сирийския град Алепо и иракския Мосул, това счита професорът по история от Американския университет във Вашингтон, директорът на Института за ядрени изследвания Питър Кузник.

Американский историк встревожен демонизацией России в США

«Демонизацията на Русия е тревожно явление. Никой в САЩ дори и не се съмнява, че Русия е ударила електронната поща на демократите. Те просто заявяват, че това е така», — каза Кузник в интервю за РИА Новости.

Според него, много експерти твърдят, че не е възможно да се изясни следното: стои ли зад това Русия и има ли някакво отношение към ситуацията администрацията на президента на Русия Владимир Путин.

 

«Всички в САЩ просто вярват на изявленията, защото така твърдят средствата за масова информация, така твърдят Хилъри Клинтън и Обама», — казва Кузник.

 

Изявленията на Русия, че между ситуацията в сирийския Алепо и иракския Мосул няма никаква разлика, са много близко до истината, отколкото позицията на САЩ, счита професорът.

 

«Считам, че Русия е по-близо до истината. Ако погледнете американските средства за масова информация, ще видите, че те говорят за ислямистките екстремисти в Мосул и въстаниците в Алепо по различен начин, а това са едни и същи групировки, те са част от ИДИЛ и «Ал Кайда» и на двете места. Но на едното място американските медии поднасят информацията за тях като за борци за свобода, а в другия случай говорят за тях като за ненормални терористи»,  казва Кузник.

 

Той добавя, че американските медии са само част от проблема. Според него, американските граждани не са достатъчно критични, за да видят как функционира американската пропагандна машина.

«Да, сходствата са много повече, отколкото различията», — завършва събеседникът на агенцията.

 

Питър Кузник е известен със своята критика към външната политика на САЩ. През 2012 година той в съавторство с американския режисьор Оливър Стоун издава книгата «Неразказаната история на САЩ», а също едноименния документален телевизионен сериал, който е алтернативната гледна точка на много от събитията от американската и световна история, в това число за участието на САЩ във Втората световна война и хвърлянето на атомната бомба над Хирошима и Нагасаки.

 

Телевизионният сериал се превърна в откровение за много хора в САЩ и в целия свят.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;