На 7 ноември 1941 година на Червения площад се състоял най-важният и запомнящ се парад в историята на СССР. Неговото провеждане в условията на обсадно положение нагледно показало на съветската армия, а и на врага, че Москва няма да се предаде и Червената армия ще победи нацизма.

Парад на Красной площади в Москве 7 ноября 1941 года

На снимката: Военният парад на Червения площад в Москва на 7 ноември (по повод годишнината от Великата октомврийска социалистическа революция) 1941 година
Парадът започнал в 8 часа сутринта. Командвал го началникът на гарнизона на Москва генерал Павел Артьомиев, на когото била възложена отбраната на града. Парадът трябвало да бъде приет от генерал Георгий Жуков, чиято войска защитавала подстъпите към столицата на СССР.

Но в тази сутрин командващият Западния фронт се намирал не на Червения площад, а в командния си пункт, внимавал немците да не пробият позициите на съветските войски.

Затова на Червения площад го заменил маршал Семьон Будьони — легендарен съветски военачалник, командир на 1-ва конна армия, герой от революцията, сред първите маршали на СССР, 3 пъти герой на СССР. По време на Втората световна война е член на Върховното главно командване и участва в отбраната на Москва. Командващ е на групата армии в резерв (юни 1941), след това е командващ на Северно-Кавказкия фронт до август 1942 година.

Маршал Будьони
Маршал Будьони

Съдбата се разпоредила така, че Георгий Жуков приел по-късно военен парад, на 24 юни 1945 година — парада на Победата.

 

Над Червения площад се сипел гъст сняг, небето било покрито с облаци, т.е. нямало опасност от вражеската авиация. Войската марширувала по Червения площад.

Значителна част от същите тези военни части веднага заминали за фронта, където ситуацията била достатъчно тревожна.

 

Танковете веднага поели към фронта след военния парад на 7 ноември 1941 година.
Москва дала знак на Хитлер, че за нищо на света няма да се предаде и ПОБЕДАТА ЩЕ БЪДЕ НАША!

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;