25,67 %  за двойката кандидати Румен Радев — Илиана Йотова;  22,02 % Цецка Цачева — Пламен Манушев.

 

Продължава обработването на резултатите от изборите в неделя. Към 7:30 ч. бяха обработени 66,55 на сто от протоколите в страната и 54,60 на сто от протоколите на СИК в чужбина за изборите за президент. По така обработените данни активността е 54,51 на сто, съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова пред БНТ.

 

«По резултати — с 25,67% е кандидатската листа Румен Радев — Илиана Йотова; с 22,02% е листата Цецка Цачева — Пламен Манушев; 15,10% за Красимир Каракачанов и Явор Нотев; Веселин Марешки — Петър Петров 10,74%; Трайчо Трайков — Съби Събев 6,14%; другите кандидати са с по-ниски резултати. 5,68% от обработените протоколи показват, че това е процентът избиратели, които са гласували с «Не подкрепям никого».

 

Това означава, че тези действителни гласове участват при определяне на разпределението на гласовете за кандидатските листи, т.е. на тези, които са първите места им е необходим по-голям брой гласове, за да спечелят на първи тур. В ЦИК имаше постъпили сигнали за дълги опашки от избиратели, които очакват да гласуват, не само във Великобритания, в Испания, в Турция, само че Изборният кодекс позволява изборният ден да продължи не повече от 21:00 часа местно време за гласуването във чужбина. Така че след този час, няма законова възможност да продължи гласуването», заяви говорителката на ЦИК Камелия Нейкова.

Тагове: ; ; ;