Началникът на департмамента по международни връзки на правителството на Кюрдския автономен район в Ирак, Фалах Бакир, се е обърнал с молба за оказване на военна и хуманитарна помощ към Русия, по време на срещата със заместник външния министър Михаил Богданов.

 

 

 

 

iraq

( Фалах Бакир)

 

 

Консултациите между Богданов и Бакир се състояха на 1 ноември. Както съобщи прес-службата на руското външно министерство, страните са обменили мнения  по целия спектър свързан с иракската проблематика, обсъдили са  борбата с терористичната заплаха в светлината на започнатата операция по ликвидацията на терористите от » Ислямска държава» ( ИДИЛ забранена в Русия) в Мосул, а също и развитието на ситуацията в Иракския Кюрдистан.

 

 

 

 

« Ние поискахме и военна подкрепа, доколкото сега въпросът с противодействието на тероризма е критически важен»,- каза Фалах Бакир отговаряйки на въпроси на журналисти.

 

 

 

kurdi

» Ние смятаме, че световната общественост,  и преди всичко нашите съюзници, един от които се явява Русия, е необходимо да ним окажат разностранна подкрепа»,- заявил Бакир.

» За нас, това посещание стана прекрасна възможност да проясним позицията на Русия по голям спектър въпроси. Освен това, се обърнахме с молба за оказване на подкрепа на пешмергите…поискахме хуманитарна помощ за оказване на подкрепа на бежанците, които дойдоха в Иракския Кюрдистан от другите райони на страната, а също и от Сирия»,- добави Бакир.

По негови думи, руската страна е подкрепила важността от развитието на двустранните отношения, а също и борбата, която пешмергите водят против терористите.

 

 

» В тази връзка ( в Москва) заявиха, че изучават нашите въпроси и ще се постараят да помогнат»- добави Фалах Бакир.

 

 

 

Правителствената армия на Ирак, съвместно с отрядите за самоотбрана на иракските кюрди, с подкрепата на възглавяваната от САЩ коалиция на 17 октомври започнаха провеждането на операция по освобождаването на Мосул от бойците на ИДИЛ, които контролират район от 2014 година.

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;