Предсрочни избори ще има, ако ГЕРБ загуби изборите след балотажа, заяви лидерът на партията Бойко Борисов след обявяването на резултатите от първи тур на изборите за президент и вицепрезидент.

 

Ще изчакаме да видим крайния резултат. Мисля, че г-жа Цачева и контраадмиралът направиха доста добра кампания. Изненадват ме резултатите на реформаторите. Очаквах повече от тях. От тук нататък – мобилизираме максимум. Имаме една седмица за втория тур. При тази малка разлика, мисля че на втори тур имаме реални шансове да ги победим. Извадихме си поуки от някои места, където имахме по-слаби участия.


Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в централата на ГЕРБ.

 

Следващия понеделник, ако загубим балотажа, надявам се, че няма, отиваме на предсрочни избори, по-точно – ние излизаме от управлението.

 

Борисов заяви, че има фронт БСП – ДПС – ДСБ:

 

Много е ясен вече фронтът – БСП, ДПС, за съжаление ДСБ. Виждате – 14% от РБ са гласували за Радев. Имах такива сведения, че следобеда като се видяли, че губят – представянето на Трайков е повече от слабо, са започнали да гласуват нататък, което не им прави чест, но това си е тяхна работа. Ще търсим подкрепа от всички граждани, но най-вече от тези, които нямат представители на втори тур. ДПС и БСП вече играят заедно, така че автоматично отпадат от тези, с които бихме говорили.

 

«ГЕРБ е първата политическа сила на първия тур и няма повод за оставка преди втория тур», каза Борисов.

 

Безспорно имаме най-силния резултат! Кой е кандидатът на БСП? Те могат да подкрепят който си искат. Това не е БСП, а е инициативен комитет. Въпреки всичко, понеже имаме морал, дори да има инициативен комитет по-силен от нас, това означава да отидат и да управляват и да понесат цялата отговорност. Ние им оставяме държавата в перфектно състояние.

 

«Победа на втория тур ще означава, че управлението е стабилно. В парламента инициативен комитет ли ще управлява следващия мандат.

 

Г-жа Цачева е най-подготвеният кандидат. Във всяко едно отношение, като президент, тя е по-подготвена от Радев. Хората трябва много добре да си дадат сметка през тази седмица, че следващото управление ще е БСП – ДПС, повече от ясно и категорично.

 

Ще търся подкрепа за балотажа сред другите партии с изключение на ДПС и БСП.

 

Патриотичният фронт даде такъв резултат, защото говорят неща, за които знаят, че няма да станат – с ракети ще нападат Турция, ще стрелят по границата с водни оръдия, неща, които в Европа въобще няма как да се случат. Но това явно, особено, виждате, в Харманли, в тези градове хвана много избиратели».

Тагове: ; ; ; ; ;