Премиерът на България Бойко Борисов преживя неудобен временен неуспех на първия тур на президентските избори в неделя, тъй като резултатите от екзит половете предполагат, че подкрепяният от него кандидат се е разминал за малко с първото място, съобщи агенция AFP.

Цецка Цачева спечели между 22,5% и 23,5% от гласовете и се класира втора след ген. Румен Радев – с 24,0-26,7% подкрепа, който е кандидатът на опозиционната Социалистическа партия, разглеждана като по-симпатизираща на Руската федерация, отбелязва агенцията.

Ако резултатите гласуването в неделя бъдат потвърдени, те задават ясен курс към балотаж на 13 ноември между 58-годишната Цачева, която засега е председател на българския парламент, и 53-годишния бивш командир на военновъздушните сили Радев.

Десноцентристкият премиер Борисов преди изборите заяви, че, ако Цачева загуби първото място на първия тур на президентските избори в България, той ще свика предсрочни парламентарни избори. В края на изборния ден не беше ясно дали министър-председателят ще реализира предупреждението си. Възможно е той да изчака провеждането на балотажа

Тагове: ; ; ; ;