Иракските военни успешно използват противотанковият ракетен комплекс «Корнет» руско производство срещу бойците от терористичната групировка Ислямска държава в операцията по освобождението на Мосул, пише изданието Wall Street Journal.

Иракские шиитские ополченцы на дороге к югу от Мосула во время операции против ИГ

«Удачното използване на ракетите «Корнет»…позволи на иракската армия да се придвижи към Мосул, който е последната главна крепост на групировката», — пише изданието, отбелязвайки ролята на ПТРК като фактор, «обезпечаващ коренния прелом при операцията за освобождението на Мосул».

 

Отбелязва се още, че само за първата седмица на боевете армията на Ирак е успяла да унищожи над 120 машини.

 

Един от иракските командири отбелязва, че много оръжейни системи позволяват да се изведат от строя минирани машини, но само «Корет» е способен да пробие лист метал с дебелина три фута (около метър) и така да спре и ликвидира бронираната машина, пише изданието.

Танк Т-72 на огневом рубеже. Архивное фото

По данни на изданието, ракетните комплекси са на въоръжение в иракската армия вече над десет години и са се използвали по време на американското нахлуване в Ирак през 2003 година — те са спирали успешно американската бронирана техника, в това число танковете «Абрамс».

 

Иракските военни и кюрдските части с подкрепата на авиацията на коалицията начело със САЩ водят операция по освобождаването на Мосул от 17 октомври.

 

По данни на Международната организация по миграция, над 16.5 хиляди човека са били принудена да напуснат домовете си за последните две седмици на операцията.

 

На снимката: Настъплението на правителствените сили и частите пешмерга към Мосул в Ирак.Наступление правительственных сил и формирований пешмерга на Мосул в Ираке

Тагове: ; ;