В различни световни медии в неделя, 6 ноември, се появиха съобщения, че по време на обсадата на Мосул в Ирак, САЩ неофициално ще задействат постоянните наземни сили.

За това, че жилищните райони в обсадения град, ще бъдат щурмувани от американския спецназ, вече съобщи и телевизия CNN.

 

 

usa1

 

 

 

 

В информацията се подчертава, че при обсадата на Мосул са задействани не просто военни съветници, а пълноценно  бойно подразделение наброяващо поне 500 души, с пълно бойно снаряжение.

Според мнението на западните журналисти, използването на американския спецназ в операцията в Мосул- е принудителна мярка за администрацията на Белия дом.

Бързата победа над терористите в този регион ще укрепи позициите на напускащия президент Барак Обама, и ще даде добра подкрепа в начвечерието на изборите на кандидатът от Демократическата партия- Хилари Клинтън.

Тоест, подчертава се, че американския спецназ в окопите на Мосул трябва да осигури не само победа за САЩ, но лично за Хилари Клинтън.

 

 

 

 

 

hk

 

 

 

 

Според мнението на журналиста  Bernard-Henri Lévy, участието на американския спецназ в щурма на Мосул  се налага, тъй като иракската армия и опълчението на кюрдите, нямат достатъчно опит и навици на бойна подготовка, за осъществяването на такава мащабна операция, като щурма на мегаполиса.

 

Над 500 десантника от елитните Сили за специално назначение на САЩ трябва да дадат нов импулс в настъпателната операция на съюзните сили, смята журналистът.

 

 

 

spnaz

 

 

 

 

Към настоящият момент, хеликоптери Apache и Chinookо оказват подкрепа на американската пехота, военни експерти смятат, че без американския спецназ пехотата на коалицията ще претърпи огромни загуби при вземането на Мосул.

Ситуацията със затягането на военната настъпателна операция, заставя Пентагона да прибягва до крайни мерки, за да завърши операцията по вземането на Мосул до президентските избори в САЩ.

 

Белият дом се опитва да използва ситуацията, като пиар кампания в подкрепа на кандидатът от Демократическата партия Хилари Клинтън. Бързото освобождаване на Мосул, трябва да послужи като демонстрация пред световната общественост, за ключовата роля на американската нация в борбата срещу терористите, смята  Bernard-Henri Lévy.

 

Някои експерти, са уверени, че Катар също има интерес в бързото освобождаване не Мосул, тъй като много от това зависят плановете им по строителство на собствен газопровод на територията на Сирия. Именно властите на Катар направиха нееднократно щедри пожертвования във фондацията на Клинтън, надявайки се на помощта на САЩ за строежа на газопровода » Ислямска магистрала».

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;