Русия залага на зенитния ракетен комплекс С-500 при създаването на щита на противоракетната отбрана, пише военният аналитик Себастиян Роблен за The National Interest.

Зенитно-ракетный комплекс С-400. Архивное фото

Експертът твърди, че чрез С-500, както и в американския противоракетен комплекс THAAD, ще се реализира концепцията за т.нар. кинетично прихващане, когато за поразяване на целите се използва само кинетичната енергия на апаратния блок. Скоростта на полета на противоракетите от руския комплекс 77Н6-Н и 77Н6-Н1 варира от пет до седем километра в секунда, което им позволява да прихванат крилатите ракети на противника.

 

Има предположения, че ЗРК С-500 ще бъде особено ефективен срещу «невидими самолети», но, съдейки по достъпните описания на характеристиките на оръжието, противодействието срещу подобен род авиация не е основната задача на руския комплекс, добавя аналитикът.

 

«Изключително голямата далечина на действие на С-500 прави комплекса идеално оръжие срещу най-крупните и максимално незабележими цели. Трудно е да се порази бомбардировач от далечно разстояние, но самолетите от системата «АУАКС» ще бъдат в бъдат в извънредно голяма опасност и по всяка вероятност ще са принудени да работят извън радиуса на С-500″, — счита Роблен.

Стенд концерна Алмаз-Антей на международной авиационно-космической выставке

Според аналитика, руският комплекс е разработен преди всичко като отбранителна противоракетна система с голяма далечина на действие, подходяща за изпълнение на задачи в зоните на спиране или ограничаване на достъпа и маневрите (A2/AD).

 

С-500 може да се използва също като противоспътниково оръжие.

 

С-500 ще замени С-300 и С-400, но понастоящем не е ясно следното: кога комплексът ще влезе във въоръжение в руската армия, пише изданието.

По оценки на Института за стратегически изследвания на армията на САЩ, С-500 ще бъде готов напълно към 2020 година.

 

 

 

 

Тагове: ; ;