Действията на възглавяваната от САЩ коалиция в Мосул, Ирак водят до гибелта на мирни жители, никакъв план по спасяването им няма разработен, заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

 

 

 

 

 

223

 

» Контратерористичната операция, провеждана от водещи държави в 21 век, се превърна в средновековно клане, от което на първо място страда гражданското население»- написа Мария Захарова на страницата си в Facebook.

 

 

 

Мирните жители загиват, както от терористите, така и от противостоящите им сили, при което самата коалиция няма никакъв план по спасяването на гражданските лица, няма нито предвидени хуманитарни коридори, нито системност в евакуацията на населението,- коментира Захарова.

 

 

По нейни думи, на лице е » абсолютна информационна блокада» от страна на коалицията: » Няма никаква ясност, настъпват или отстъпват коалиционните сили, до колко е ефективна използваната тактика, какви са загубите на страните, колко излитания са извършени и от кого«- продължава Захарова. Остава впечатлението, че е дадена команда, да се отмени изцяло информационно съпровождение на действията на коалицията»- допълва още Мария Захарова.

 

 

 

mosul_karte_0209

 

 

 

Операцията по освобождаването на Мосул, в която участват иракски военни и кюрдски сили, подкрепяни от коалицията на САЩ започна на 17 октомври.

По данни на Международната организация по миграция, само за последните две седмици над 16 500 души са били принудени да напуснат домовете си.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;