Кандидат-президентът на БСП Румен Радев успя да събере над 1 милион гласоподаватели. Феноменалният резултат стана факт на проведения днес първи тур на президентските избори.

 

В началото на предизборната кампания БСП си беше поставила за цел да получи гласовете на 650 000 – 700 000 български граждани. Предварителните резултати на социологическите агенции показват, че кандидат-президентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова не само че успя да изпълни „задачата“ на социалистическата партия, но и да получи подкрепата на още 350 000 – 400 000 души отгоре. Резултатите за БСП на президентските избори са с почти 600 000 гласа по-добри от последните парламентарни избори, когато за БСП гласуваха 530 582 души.

 

За Румен Радев са гласували разочаровани симпатизанти и на ГЕРБ, и на десните партии.

 

Резултатите на Цецка Цачева показват драстично намаление на подкрепата за ГЕРБ.

 

По предварителни данни за нея и вицето й Пламен Манушев са гласували около 900 000 души.

 

На последния парламентарен вот през 2014 г. за партията на Бойко Борисов гласуваха 1 124 625 души.

 

Сметките показват, че гласовете за ГЕРБ са намалели с почти 250 000.

 

Безпрецедентен е фактът, че ГЕРБ губи изборите в синя София въпреки, че Йорданка Фандъкова е кмет втори мандат.

 

Проучванията показват, че на първи път партията на Бойко Борисов не е желана от избирателите в големите градове. ГЕРБ печели повече гласове в малките населени места, където възможността за натиск и организиране на корпоративен вот е по-лесна.

 

Според неофициални данни, дори твърдият електорат на ГЕРБ в Плевенско не е припознал Цецка Цачева като петия президент на България. От 30 избирателни секции в областта, само избирателите в 3 от тях са гласували за нея.

Тагове: ;