Ветераните от Талин изразиха дълбокото си възмущение във връзка с неотдавнашната акция по героизацията на бившrя есесовец Хdралад Нугисекс, чийто бюст бе издигнат в училище в град Лауп.

 

Города мира. Таллин

«Считаме за недопустимо героизирането на унтершарфюрера от СС Харалд Нугисекс и издигането му в статуса на борец за свобода, създаването на ореол на мъченик и герой над него», — се казва в съвместното изявление на Талинската организация на участниците във Втората световна война от антихитлеристката коалиция, Талинското сдружение на жителите на блокадния Ленинград и Естонския съюз на малолетните концлагеристи на фашизма, цитирани от Sputnik Эстония.

Прославянето на нацисти на официално ниво в държава от Европейския съюз не съдействат за обединението на естонското общество, а само задълбочават разногласията, отбелязват ветераните.

 Поставянето на бюста на офицер от СС те наричат «гавра над паметта на милионите хора от различни националности, които са били зверски убити и измъчвани в годините на Втората световна война от нацистите и техните помагачи, подобни на Харалд Нугисекс».

Според ветераните, напълно е неразбираемо, какво наследство и какви ценности ще предаде естонското общество на младото поколение по пътя на героизирането на подобни зловещи фигури.

Бронзовият бюст на Нугисекс, награден с висшия военен орден от Третия райх «Рицарски кръст» за заслуги в боевете срещу Червената армия, бе открит на 21 октомври.

Руското посолство в Естония нарече това «кощунство и гавра с паметта на падналите в борбата против фашизма».

МВнР на Русия призова правозащитниците да окажат въздействие върху официален Талин, за да не се допуска пропаганда на неонацизма и героизацията на нацистки престъпници.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;