Халюцинациите на Росен Плевнелиев стават все по-тревожни, неистови, смешни и сюрреалистични.

 

Тази особеност на неговото политическо поведение се засилва прогресивно с наближаването на края на мандата му.

 

Последната изцепка е истерично интервю, дадено пред Би Би Си, където Русия е описана като агресор и Плевнелиев като същинска родственица на Ванга вещае нова война с блеснал поглед и евроатлантическо вдъхновение.

 

Логиката му обаче е трудно проследима и влудяващо нереална.

 

Русия заплашвала с война, но проблемът не били танковете й, а нейното влияние. Каква война тогава е това?

 

Влиянието на една страна се измерва с нейните възможности да казва истината за полуделия свят и да си дава сметка къде се намира. Тоест напълно обратното на това, което символизира Плевнелиев.

 

Опасявам се обаче, че проявите му в последните няколко месеца не трябва да се разглеждат в политически план.

 

Това са интервюта за работа.

 

Плевнелиев се опитва да си изгради образ на непоколебим ястреб и да се запише в онази позорна редичка от платена агентура ала Саакашвили, които се ползват като агенти на хаоса в целия свят.

 

Дали ще иска да става писарушка в НАТО или отговорник по «хибридната война» към ЕС е неясно, но милионерът, който дълго време бе окупирал безсмислено «Дондуков» 2, отчаяно си търси постполитическа реализация.

 

Заради това, ако трябва, до утре ще ни убеждава каква екзистенциална заплаха за Европа е Русия. Защото смята, че така си осигурява по-висока заплата и по-голям кабинет за бъдещето си съществуване.

 

Разбира се, производството на глупости е заплаха за здравия разум. Този път дори прессекретариатът на президента, който не един и два пъти го е давил в блатото, се опита да го спаси от собствената му сянка и спести в съобщението си глупостите, които е плещил. Но как да извадиш един човек от усмирителната риза на неговите собствени мании и фобии.

 

Трябва да стиснем зъби до януари.

 

След това Плевнелиев просто ще се разтопи, без да остави никаква следа след себе си.

 

Това ще е присъдата на един безполезен президент.

Александър Симов

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;