Американските журналисти  преди президентските избори в САЩ нагнетяват антируската истерия, която противоречи на логиката и фактите, пише  The Nation.

Радиостудия. Архивное фото

Американският журналист и политик Дейвид Корн написа в статия за списание Mother Jones, позовавайки се на някакъв «западен агент от спецслужбите», че «руският» режим е култивирал Тръмп, подкрепял го е и му е помагал най-малко пет години». «Агентът»уж разкрил предполагаемите връзки на кандидата-републиканец с Русия и заявил, че ги е изпратил за проучване във ФБР.

 

«Mother Jones се опитва да докаже добросъвестността на анонимния източник, опирайки се на думите на друг анонимен източник», — се казва в статията.

 

Любопитно е, че в деня на публикацията на материала на Корн The New York Times публикува доклад, в който се твърди точно противоположното: че ФБР не е намерило каквито и да било доказателства за съществуването на връзки между Тръмп и руското правителство.

Центральный офис газеты The Washington Post в Вашингтоне, США. Архивное фото

«Скоро след това на сайта на списание Slate се появи статия, написана от редактора на New Republic Франклин Фоер, който твърди, че е открита пряка (и разбира се, секретна!) връзка между електронната поща на сървъра, принадлежащ на Trump Organization, и руска банка», — се казва в материала.

 

В действителност всичко се оказало твърде прозрачно: сървърът, за който става дума, принадлежи не на Trump Organization, а на фирма, която разпръсква спам от името на хотела. А сътрудниците на гореспоменатата банка са отсядали на хотелите на Тръмп, подобно на хиляди други обикновени посетители.

 

«Независимо от това някои аналитици вярват, че главният проблем на американската журналистика е в това, че медиите са готови с лекота да приемат за истина която и да е неправдоподобна и не подкрепена с факти история, ако тя очерня Доналд Тръмп или Русия», — пише The Nation.

Мужчина на Лужковом мосту во время дождя в Москве. Архивное фото

Washington Post твърди, че американските медии «недостатъчно се защитават от руската пропаганда». Авторът на статията — ръководител на малкоизвестния Институт за демокрация някъде в Източна Европа — заяви, че журналистите, които информират за изтичането на писмата на Клинтън, работят по разпореждане на Русия, се казва в статията.

 

Според него, «има консенсус сред американските разузнавателни служби и правоохранителните органи, че изтичането на писмата към WikiLeaks…е резултат на незаконен, целенасочен взлом под ръководството на руските спецслужби».

 

«И въобще не е важно, че, първо, няма никакъв консенсус сред американските разузнавателни служби, и второ, никакви доказателства няма, че Русия има отношение към изтичането», — отбелязва авторът на статията.

 

Но това едва ли има някакво значение — преди президентските избори американците медиите ще натъкмят всяка недоказана история, ако Русия в нея е в ролята на злодей, резюмира журналистът.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;