Над 13 хиляди полицаи ще охраняват изборният ден в цялата страна. Хората, които са с невалидни или без лични документи могат да получат удостоверение в поделенията на полицията, с което да упражнят правото си на вот, съобщи БНР. Оперативни щабове, които ще координират работата на униформените са сформирани във всички областни дирекции на полицията в страната.
През целият изборен ден в неделя от 7 до 21 часа, когато приключва максимално допустимото по закон време за гласуване, полицейските служители в цялата страна ще осигуряват охрана на секционните и районните избирателни комисии. След приключването на гласуването в 20 часа при условие, че има граждани, които желаят да гласуват, до 21 часа служителите участват в транспортирането на изборните материали до съответните районни избирателни комисии.

За безпроблемното транспортиране на изборните книжа в района на столицата се въвеждат временни ограничения за престоя и паркирането на автомобили, каза директорът на СДВР, старши комисар Младен Маринов:
Създадена е организация на база на предишен опит минимално да се затрудни престоя и паркирането, движението и на останалите в столицата. Предприети са мерки за охрана на районните избирателни комисии,  съответно и на международния информационен център като място, където най-вероятно ще бъдат давани изявленията след края на изборния процес. Създадена е организация за реакция при допълнително възникнали проблеми, съответно с дежурни полицейски екипи.
МВР въвежда и допълнителна организация с цел съдействие на българските граждани да упражняват правото си на глас. Днес службите ще работят до 17 часа, а утре от 8.30 до 19 часа.

Тагове: ; ;