Доналд Тръмп е явление за Америка.

 

Средствата за масова информация в САЩ и по света пишеха и говореха за него по-често, отколкото за Клинтън. Дори и да го правеха в негативен план, това повишаваше популярността му.

 

Това се вижда нагледно от резултатите от изследването на един от водещите специалисти в областта на масмедиите, професорът от Харвард Томас Патерсън. Той проучил публикациите в медиите от времето на конгресите на Демократическата и Републиканската партии.

 

Станало ясно, че макар Тръмп да изпреварвал Клинтън по честотата на споменаванията (27% срещу 20%), в три от четири случаи тоналността на изказванията била негативна. Лидери в критиката се оказали Wall Street Journal, NBC и CNN – те съобщавали добро за републиканеца не по-често от 16 % от случаите.

.

По отношение на информацията от медиите за Клинтън се наблюдава огледална ситуация. За същия период броят на позитивните споменавания за екс-държавния секретар е 44 %, а негативните са 56 %. Най-често «ругаел» Клинтън вестник Washington Times – 81% от публикациите били критични, позитивните са само 19 %. На второ място са телевизиите Fox News (60%) и NBC (59%).

 

Анализът на съобщенията за Тръмп и Клинтън в американските медии, проведен през лятото от изданието Washington Post, показва, че, макар републиканецът да превъзхождал почти два пъти своята съперница по честотата на споменаванията, то това не е повлияно върху тоналността на изказванията на журналистите (анализирани са почти 15 хиляди споменавания на Търмп и около 8 хиляди за Клинтън).

 

Струва си да отбележим, че изданието традиционно се счита за продемократично и нееднократно е подлагано на критика от страна на републиканците.

 

Така се получила парадоксална на пръв поглед ситуация:

 

Тръмп, който отстъпвал в болшинството допитвания, предизвиквал интереса на средствата за масова информация повече, отколкото лидерът в предизборната надпревара — Клинтън.

 

Този факт, между другото, се превърнал в повод за критика към самите журналисти, които били обвинявани в «отклоняване» на вниманието в полза на републиканеца, в резултат на което, макар и несъзнателно, му оказвали медийна подкрепа.

 

Тагове: ; ; ; ;