Руските археолози за първи път след началото на войната в Сирия успяха да попаднат в околностите на Алепо на удивителни открития. Те изследваха състоянието на обектите от културното наследство на ЮНЕСКО, които се оказаха в зоната на бойните действия. Става дума за изключително древни сгради, храмове, мостове, площади…с размер няколко десетки квадратни километра.

За резултатите от експедицията от мястото, в което по времето на Източната Римска империя и Византия е бил оформен мощен център на православното християнство, разказва водещият научен сътрудник към НИИ «Дм. Лихачов» на Русия Тимур Кармов.

 

 

Ето какво разказа той:

 

  • Eкспедицията работеше в провинция Алепо на 25-30 км северозападно от самия град в райони, контролирани от кюрдските отряди за народна самоотбрана и самопровъзгласената автономия Сирийски Кюрдистан — това е кантон Африн.
  • Руины Джабал Семаана в окрестностях Алеппо

 

 

Това са сгради, храмове, мостове, площади…, разположени на няколко десетки квадратни километра с невиждана концентрация. И само три от осемте такива паркове частично или напълно се контролират от кюрдите, останалите са под контрола на бившата «ан-Нусра»и нейните съюзници.

 

Но, за разлика от изследвания от нас обект Джабал Семаан — номер 4, всички останали обекти се намират точно на линията на фронта и в момента всеки ден и всеки час са подложени на опасност от пълно унищожаване.

 

  • Има ли обекти, които спешно се нуждаят от реставрация или консервация? Може ли в близко време да се пристъпи към възстановителни работи?

 

  • Тези обекти са пострадали минимално от войната. Благодарение на местния климат са перфектно запазени. На някои от тях няма да им попречи консервация и реставрация. Но считам, че в близко време това няма да бъде възможно. Боевете в околностите на Алепо продължават.

Ние сме доволни само от това, че успяхме да се доберем до тук и да фиксираме настоящото състояние на обектите.

 

Районът е много богат с ярки и познати за Русия археологически обекти — там е бил оформен мощен център на православното християнство още по времето на Източната Римска империя и Византия. Работата е толкова много, а обемите са толкова огромни, че дори Палмира бледнее на фона на това, за което ви говоря.

 

Като за начало трябва да организираме няколко големи експедиции, за да фиксираме всички постройки и съоръжения, които не са описани — а тук те са в огромно количество. После трябва да започнем планови разкопки за уточняване на датировката и границите, а едва тогава вече към работата могат да се присъединят и реставраторите.

Разговор на Юлия Андреева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;